Image

Catina, pentru sanatatea pielii tale

2014-12-11  |  1266 vizite

Cu totii ne dorim o piele stralucind de sanatate si de frumusete si suntem dispusi sa facem tot ce cunoastem  pentru a o avea astfel.
Catina alba (Hippophae rhamnoides) a fost din vechime apreciata si utilizata atat pentru  tratarea numeroaselor suferinte ale pielii, cat si pentru efectele sale nutritive, regeneratoare, intaritoare si reconfortante.
In mod obisnuit, uleiul de catina este folosit ca ajutor pentru vindecarea leziunilor pielii, arsurilor, ranilor, rosaturilor si arsurilor solare. Ultimele studii au evidentiat insa exceptionalele abilitati ale uleiului de catina in combaterea ridurilor, in ameliorarea pielii uscate excesiv si in lupta impotriva imbatranirii premature.
Fructele de catina contin cantitati impresionante de fitosteroli, antioxidanti, betacaroten, provitamina A, vitaminele C, E, B1, B2, PP. Uleiul (Oleum Hippophae) extras din fructele de catina contine acizi grasi polinesaturati si fosfolipide (gliceride ale acizilor oleic, linoleic, palmitic, palmitoleic, alfa-linoleic).
Extractul uleios obtinut din fructele de catina protejeaza tegumentele de radiatiile ultraviolete, avand si rol emolient. Conform unui studiu publicat in 1999, in Jurnalul National de Biochimie, acidul palmitoleic (Omega 7) care se gaseste in catina, considerat un valoros agent topic de tratare a ranilor si arsurilor, actioneaza si  in ameliorarea  dermatitei atopice, calmand pielea afectata.
Utilizat de secole in Asia si Europa, uleiul de catina a fost recunoscut pentru mentinerea sanatatii pielii, regenerarea parului, tratarea matretii, intarirea si hranirea unghiilor. Acest fapt este explicat prin actiunea antioxidantilor si acizilor grasi pe care ii contine: Omega 3, 6, 9 si greu de gasitul Omega 7. Actiunea uleiului este puternica, datorita substantelor sale active, dar in acelasi timp delicata, fiind usor absorbit la nivel tegumentar, fara sa lase urme grase la nivelul pielii sau parului. 
Popularitatea acestui ulei este in continua crestere si in SUA, mai ales pentru proprietatile sale antiage. Sustinand hidratarea si elasticitatea pielii, uleiul de catina este folosit in tratarea acneei ( fiind antibacterian si antifungic), a acneei rozacee si a inflamatiilor cronice ale pielii.
Datorita proprietatilor sale exceptionale, uleiul de catina este utilizat in producerea cosmeticelor naturale, a sapunului natural si a cremelor. Continutul sau bogat in vitamina C, care contribuie la protejarea celulelor de daunele radicalilor liberi si la sinteza colagenului, il recomanda a fi un ajutor pretios in formularea cremelor de fata si a serumurilor. Vitamina C pastreaza fermitatea si elasticitatea pielii, contribuind la reducerea semnificativa a ridurilor prin capacitatea sa de restaurare si regenerare cutanata.
Pentru pielea iritata, catina are efect terapeutic. Acidul gras Omega 3 reduce inflamatiile si roseata acesteia, precum si senzatia de arsura sau mancarime, iar vitamina E ajuta la refacerea rapida si la vindecarea cicatricilor. 
Continutul unic de acizi grasi si bogatia sa de nutrienti fac din uleiul de catina unul dintre cele mai promovate si si renumite uleiuri vegetale, utilizat pentru sanatatea intregului organism.