Image

Reactia de Saponificare

2014-12-11  |  5351 vizite

SAPONIFICAREA: REACTIA CHIMICA

Lesia este o solutie alcalina iar uleiurile sunt acizii grasi. Odata ce selectam uleiurile si le amestecam cu hidroxidul de sodiu si un lichid, moleculele se amesteca, incepand  reactia chimica numita saponificare si o substanta noua este creata: Sapunul. 

REACTANTII (cu ceea ce incepem) Trigliceride + Alcalina                      

PRODUSELE (ceea ce obtinem) Sapun curat + Glicerina + Apa

Trigliceridele sunt ceea ce alcatuiesc uleiurile si unturile pe care le folosim. O triglicerida este un compus chimic      

Cand sunt amestecate, reactia  chimica (saponificarea) rezulta in:

  • sapun: uleiuri saponificate (sapun format dintr-o molecula de glicerol  simplu si trei molecule de acizi grasi).      
  • glicerina; in sapunul comercial, glicerina naturala este extrasa din produs si folosita in alte cosmetice, cu preturi mai mari.

Solutia alcalina este lesia (hidroxidu de sodiu) amestecata cu apa,  infuzii, lapte de capra, sucuri naturale, etc.                                                                                    

Sapunurile noastre retin glicerina care se produce in mod natural in timpul procesului de fabricare. 

Apa: se evapora in timp ce sapunul se usuca.

Observati ca nu exista lesie (alcalina) ramasa in produsul finit!

Daca nu ati inteles inca, iata alt exemplu de reactie chimica:

Elementul sodiu (Na) este un element reactiv puternic care la contact cu apa explodeaza. Elementul clor (Cl) este un gaz toxic mortal. Dar cand  aceste elemente sunt combinate intr-o reactie chimica, rezultatul este o substanta total diferita, respectiv sarea de masa (NaCl).

Nota interesanta despre lesie:

* Lesia  are multe intrebuintari in industria alimentara. Secretul unui covrig bun sta intr-o baie in lesie! Lesia da covrigilor gustul caracteristic, textura crocanta si aspectul lucios.

* Malaiul este facut din boabele uscate de porumb, imbibate in lesie pana sunt indepartati germenii. Lesia mai poate fi folosita la conservarea maslinelor si a muraturilor.