Image

Crema de galbenele

2014-12-11 00:00:00  |  4549 vizite

Galbenelele, Calendula officinalis L., denumite popular filimica sau filimina, sunt originare din Europa, fiind intalnite in centrul, estul si sudul continentului. Denumirea plantei provine din latinescul "calend", care inseamna prima zi a lunii, deoarece atunci se credea ca se deschid florile. Planta este asociata cu soarele, datorita formei florilor sale si a culorii galben-stralucitor sau portocaliu a petalelor. Pe scara larga, este cultivata in scop terapeutic sau ornamental in tarile mediteraneene, balcanice si in Germania.

In Europa, inca din vechime, vinul in care au fost fierte flori de galbenele se folosea intern pentru tratarea hepatitei, iar florile macerate in ulei de floarea soarelui se recomandau pentru tratarea afectiunilor pielii, datorita proprietatilor cicatrizante si de regenerare cutanata.

Galbenelele sunt recunoscute pentru bogatia lor in antioxidanti, care ajuta in lupta celulelor afectate de radicalii liberi, fiind renumite pentru proprietatile lor antiinflamatoare si antibacteriene.

Crema de galbenele este folosita de obicei ca unguent cicatrizant si in remedierea pielii uscate, ajutand la tratarea ranilor, arsurilor superficiale, a degeraturilor, a ulcerului varicos si a intepaturilor de insecte. Este, de asemenea, folosita in calmarea iritatiilor si a rosetei produse de eczeme sau psoriazis.

In magazinele cu remedii naturiste,atat crema de galbenele cat si sortimentele de sapun cu galbenele se afla la loc de cinste, fiind folosita atat pentru problemele pielii adultilor, cat si pentru tratarea sau prevenirea eritemului de scutec la bebelusi.

Crema de galbenele este, in general, considerata sigura si hipoalergena, dar nu ar trebui folosita fara efectuarea unui test de toleranta de catre persoanele alergice la plante din familia margaretelor ( fam.Asteraceae). Ar trebui consultat medicul in cazul aparitiei unei alergii (mancarime, urticarie) la produs.

Utilizarea de secole a plantei in medicina empirica pentru tratarea si vindecarea problemelor pielii a dus la studierea sa intensa in farmacologia moderna.

 

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta public. Toate campurile cu * sunt necesare!

DA     NU


0 comentarii la acest articol: