Image

Apa dura

2014-12-11 00:00:00  |  10805 vizite

Apa de ploaie este usoara, inconsistenta si fara minerale. Atunci cand cade pe pamant, ea se infiltreaza, dizolvand minerale, fapt care ii da un caracter diferit, cunoscut sub denumirea de apa dura. Daca apa de ploaie trece prin roci dure, ea ramane usoara, insa daca trece prin roci mai putin dure, cum ar fi calcarul, va dizolva o multime de minerale in drumul ei, mai ales calciu si magneziu. Gradul de duritate creste odata cu continutul de calciu si magneziu.
 
Atunci cand folosim pentru spalat apa dura, observam ca in solutia de sapun se formeaza un precipitat alb, in locul spumei bogate. Termenul de apa dura a fost initial utilizat referitor la apa cu care era dificil de lucrat. Apa dura necesita mai mult sampon, sapun sau detergent decat apa usoara, iar mineralele pe care le contine diminueaza puterea de spumare a sapunului.

Dupa utilizarea apei dure, pielea noastra are nevoie de o ingrijire suplimentara in care se recomanda utilizeaza de produse cosmetice naturale care sa o hidrateze corespunzator. 

Avem nevoie de apa pentru a ne spala parul cu sampon, iar apa dura ingreuneaza aceasta spalare. Fiecare fir de par este alcatuit din solzi mici, precum dranita pe acoperis. Apa dura face ca solzii sa stea ridicati, ceea ce face ca parul sa fie aspru si incurcat, fiind mai greu de clatit. Spalarea parului cu apa mai usoara va avea un rezultat diferit, pentru ca vor ramane mai putine depozite insolubile pe par. In samponurile comerciale, sapunul natural a fost inlocuit cu surfactantii sintetici.

Care este diferenta dintre sapunul natural si surfactantii sintetici?

Sapunurile sunt produse biodegradabile, obtinute din resurse naturale, care se reinnoiesc, precum uleiul de masline, de palmier sau de cocos. 

Surfactantii sintetici, cum ar fi Sodium Lauryl Sulphate(SLS), Sodium Laureth Sulphate (SLES), Amonium Lauryl Sulphate (ALS), sunt produse din petrochimicale, intr-o fabrica de substante chimice. Desi aceste substante nu reactioneaza atat de mult cu mineralele din apa dura, totusi nu produc spuma care le place atat de mult consumatorilor. Spuma este obtinuta din adaugarea stimulantilor de spuma sintetici, cum sunt cocamidele monoethanolomine.

Asadar, samponurile pe baza de detergenti fac spuma multa in orice tip de apa, clatindu-se repede. Acesta este singurul lucru bun la ele, deoarece duritatea detergentilor deterioreaza toate tipurile de par, indepartand uleiurile naturale, care fac firul stralucitor si rezistent. 
Balsamul dupa spalare a fost introdus deoarece oamenii au observat fragilitatea parului in urma utilizarii samponurilor comerciale. Balsamul adauga uleiuri artificiale in par, astfel incat sa nu observati deteriorarile produse de sampon. 

Daca apa pe care o folositi pentru spalarea parului dumneavoastra nu este prea dura, folositi samponul solid natural si putin balsam, care va facilita clatirea resturilor de sapun. Daca aveti apa dura, puteti incerca sa folositi apa de ploaie sau apa distilata. Puteti, de asemenea, sa va clatiti cu un amestec de otet sau zeama de lamaie.