Acneea este o boala a pielii, deseori caracterizata prin inflamarea pielii si eruperea in leziuni. Pe scara larga, apare indeosebi in perioada adolescentei, dar la majoritatea oamenilor se manifesta in diferite momente, pe parcursul vietii. Exista multe mituri despre cauzele si tratarea acneei, precum si o enorma industrie construita in jurul produselor care intentioneaza sa previna si sa trateze acneea.
Pentru a intelege acneea este important sa intelegem cum arata si ce este foliculul pilos.
Foliculul (formațiune anatomica de dimensiuni reduse in forma de saculeț.) este ingropat in piele, iar firul de par creste din el, iesind la suprafata pielii. Atasate foliculului sunt glandele sebacee, care produc un ulei, numit sebum, care ajuta la pastrarea sanatatii pielii. Acneea apare atunci cand, din diferite motive, foliculul pilos este blocat, iar sebumul se aduna sub piele. In acest mediu favorabil, bacteriile incep sa se dezvolte, eventual sa cauzeze cosuri.
Cu toate ca multi oameni cred ca acneea reprezinta doar forma eruptiva, cunoscuta sub denumirea de cosuri, ea include si forme neinflamate, denumite comedoane. Comedoanele apar in doua forme: puncte albe sau puncte negre. Punctele albe apar atunci cand masa de bacterii si sebum formata la un folicul blocat se afla in apropierea suprafetei pielii; aceasta poate fi extrem de mica, uneori invizibila cu ochiul liber. Punctele negre se formeaza cand masa care a erupt este deschisa spre suprafata, ca sa permita melaninei continute in sebum sa se oxideze si sa devina neagra. In mod ideal, aceste forme neinflamate de acnee dreneaza sebumul si bacteriile, iar pielea se vindeca.
Totusi, deseori, interiorul peretelui foliculului se rupe, fie din cauza presiunii interne, fie din cauza factorilor externi. Odata ce acest lucru se intampla, celulele albe ale sangelui patrund in foliculul deja cucerit de bacterii, iar acneea devine inflamata, in formele pe care le numim papule.
In acest moment, acneea este inca in mare masura sub piele, fiind mai degraba un punct dureros si deranjant, decat ceea ce numim in mod obisnuit ca fiind cos. Cosul se formeaza atunci cand celulele albe ale sangelui lupta cu bacteriile si isi deschid propria cale spre suprafata pielii, erupand intr-o masa de culoare alba sau alb-galbuie. Cazurile cu adevarat severe pot duce la formarea chisturilor sau a nodulilor.
Tratarea acneei se poate face cu succes prin folosirea lotiunilor si a
cremelor naturale, iar una dintre cele mai simple modalitati de pastrare si intretinere a pielii sanatoase este simpla spalare a fetei cu apa calduta si
sapun antiacneic natural. Astfel, cantitatea uleiurilor pielii este reglata, iar posibilitatea aparitiei blocajelor si a cosurilor este in mod semnificativ redusa.