Glicerina este un umectant (hidratant). Absoarbe apa din aer si astfel atrage umezeala pe piele. A fost descoperita in anul 1779 de chimistul suedez Karl Wilhelm Scheele, care a numit-o ulei dulce. In 1811, Michel Chevreuls, un francez, a denumit-o glicerina, cuvant ce vine din grecescul glykys, care inseamna dulce .
Glicerina a fost utilizata in mod special in scop medical si in ingrijirea personala pana in jurul anului 1800, cand Alfred Nobel a descoperit importanta nitroglicerinei ca exploziv si o metoda practica de extragere a glicerinei din sapun a fost inventata. Consecinta nevoii de glicerina pentru a obtine nitroglicerina (folosita la producerea dinamitei) a fost aceea ca producatorii de sapun au dezvoltat producerea ei intr-o afacere profitabila. Pana in anul 1940, majoritatea glicerinei era obtinuta ca produs secundar in industria de sapun. Dupa aceasta, a fost dezvoltata o metoda de a crea glicerina sintetica din propilena. Inca exista si astazi o piata profitabila pentru glicerina separata din sapun.
Producatorii de sapun comercial indeparteaza glicerina din sapunuri pentru a o folosi in produse cu un pret mai mare, cum ar fi cremele si lotiunile de care ai nevoie (dupa ce folosesti sapunurile lor care usuca pielea).
Lasa un comentariu
Adresa de email nu va fi facuta public. Toate campurile cu * sunt necesare!
2 comentarii la acest articol:
Rodica B.
2015-07-12
1Imi puteti spune care este sapunul produs de dvs care are cea mai mare concentratie de glicerina? Aceasta glicerina este 100% naturala, rezultata doar in urma procesului natural de saponificatie. Mi-a fost recomandat sa folosesc sapun natural cu glicerina si nu stiu ce sa aleg. Va multumesc.
kassandra
2016-10-06
2Doamne articolul asta explica atat de multe...am fost la un hotel si am folosit sapunul lor sa ma spal la fata si am vazut ca nu mi sa uscat fata(cum facea de obicei cu alte branduri) si atunci am citit ca sapunul era cu extra glicerina plus ca cosurile mele incepeau sa se vindece.Sunteti super! multumesc pentru articolul!😀