Image

Clatirea cu Otet

2014-12-11 00:00:00  |  7390 vizite


Despre clatirea parului folosind otet


Folosirea otetului in amestecuri diferite, cu plante sau uleiuri esentiale, in scopuri cosmetice, poate fi datata din timpul romanilor, fiind la fel de apreciata si in timpul secolului al XIX-lea.

Stratul extern al parului, cuticula, acopera tulpina parului si o protejeaza precum scoarta protejeaza copacul. Cuticula este alcatuita din straturi suprapuse de solzi asezati de-a lungul firului de par ca sindrila pe acoperis. Starea solzilor de pe cuticula este cea care determina daca aveti un par bun.
     
Cand cuticula este intr-o forma buna, ea  nu este crapata si sta plata, iar parul arata neted. Cand straturile cuticulei sunt strans legate intre ele, lumina e capabila sa se oglindeasca in cuticula, ceea ce face ca parul sa straluceasca. Cuticula se deschide atunci cand ne samponam parul. Cand straturile acesteia sunt deschise si nu sunt lipite intre ele, parul va fi aspru si fragil. El va absorbi lumina mai mult decat sa o reflecte, ceea ce va crea o impresie de tocit si fara viata.
     
Otetul indeparteaza depunerile si reziduurile din tulpina parului, inchizand cuticulele. De vreme ce reziduurile acopera parul cauzand aspectul mat, indepartarea lor va avea ca efect stralucirea acestuia. Inchizand cuticulele, parul va deveni mai maleabil si se va incalci mai greu.
     
Otetul are, de asemenea, o actiune tonica, favorizand circulatia sangelui in capilarele mici care iriga pielea capului.

Cum folosim otetul?
         

Desi otetul alb simplu merge de minune pentru clatirea parului, totusi cel obtinut din suc de mere se pare ca este preferatul tuturor. O cantitate suficienta pentru parul lung este o jumatate de lingura cu otet amestecata intr-o cana cu apa.
          
Dupa spalarea cu sampon Natural Bucovinean, aplicati otetul pentru clatire.
          
Acum aveti doua posibilitati: il puteti indeparta pe tot cu apa curata sau il puteti lasa pe par.
          
Lasarea otetului pe par ajuta la prevenirea incalcirii parului lung. In timp ce acesta se va usca, ii veti simti izul specific, insa dupa uscare, mirosul va disparea in totalitate.