Pielea nu are pH. Scara pH-ului este folosita pentru a masura aciditatea sau alcalinitatea lichidelor, nu a solidelor.
Multe campanii realizate pentru promovarea produselor de ingrijire care echilibreaza pH-ul afirma ca pH-ul pielii este acid. Starea acida a pielii este cauzata insa de secretii normale ale glandelor sudoripare si sebacee si de pierderea acizilor grasi de pe tegumente datorita unei bacterii bune care traieste pe pielea noastra. Impreuna, aceste secretii creeaza o mantie acida, un invelis natural cu rol protector.
Dupa baie, pielea incepe sa re-secrete invelisul imediat. Doar folosirea unor produse extrem de acide sau alcaline v-ar putea afecta pielea, iar pH-ul produselor de ingrijire nu il poate modifica pe cel realizat de secretiile normale ale fiecaruia. Daca veti incerca sa masurati valoarea pH-ului secretiilor de pe pielea uda, veti descoperi ca acesta variaza considerabil in functie de zona corpului in care este testat. De asemenea, factori precum genul, timpul zilei, varsta, dieta, originea etnica, sanatatea si mediul inconjurator afecteaza pH-ul secretiilor naturale ale pielii. Asadar, cum poate un produs sa fie cu pH echilibratt, cand pielea este atat de diferita?
Se pare ca pretinsul echilibru al pH-ului este doar o reclama exagerata, menita sa-i determine pe oameni sa cumpere produse din aceasta categorie. Sapunurile-detergenti si samponurile comerciale au un pH mai mic, mult mai acid decat cel al sapunurilor naturale. Campaniile incearca in mod constant sa-i convinga pe consumatori de necesitatea utilizarii produselor promovate.
Nu pH-ul unui produs este adevaratul pericol pentru pielea dumneavoastra, ci detergentii si substantele sintetice folosite in sapunuri, samponuri si alte cosmetice. Acesti aditivi artificiali inhiba factorii hidratanti ai pielii si impiedica reglarea proprie a pH-ului.
Intr-o epoca a alergiilor, multi dintre noi ne descoperim sensibilitatea la aditivii utilizati in exces, fie intern sau extern, si ne dorim o reintoarcere la natura, la simplitate si sanatate.
Lasa un comentariu
Adresa de email nu va fi facuta public. Toate campurile cu * sunt necesare!
0 comentarii la acest articol: