Etimologic, termenul cinnamon provine din cuvantul ebraic kinamon sau din fenicianul kinnammon si inseamna tub, teava, pipa.
Numele scortisoarei este inregistrat in Ebers Papyrus, unul dintre cele mai vechi texte medicale egiptene care dateaza din 1550 i. Hr. si contine peste sapte sute de remedii, inclusiv pentru cancer, astm si imbalsamarea celor decedati.
Uleiul esential era folosit ca jertfa aromatica in temple, ca mirodenie pentru vinurile fierte, pentru potiunile de dragoste si pentru calmarea durerilor dupa nastere. Constituia un important bun comercial pentru India, China si Egipt.
Uleiul esential de scortisoara poate fi obtinut din scoarta (cinnamon bark oil) sau din frunzele (cinnamon leaf oil) copacului cunoscut sub numele de Cinamomum Zeylanicum. Ambele tipuri de ulei aduc beneficii speciale, scortisoara fiind cunoscuta pentru nivelul ridicat de antioxidanti si pentru proprietatile antibacteriene. Aceste varietati de ulei sunt foarte puternice si trebuie utilizate intr-o anumita concentratie, pentru a evita toxicitatea.
Uleiul esential distilat din frunze este mult mai utilizat decat uleiul obtinut din scoarta si are numeroase intrebuintari. Beneficiile asupra sanatatii includ calmarea cistitelor si reumatismului, a durerilor digestive, stimularea circulatiei sangvine si reducerea crampelor menstruale. Are efecte de inlaturare a depresiei si a stresului.
Cinnamon bark oil este distilat din scoarta uscata a copacului si contine componentele chimice numite aldehyde 41-51%. Denumite cinnamaldehyde sau cinnamic aldehyde, acestea dau aroma specifica pe care oamenii o indragesc in diferite produse.
Aldehydele sunt cunoscute ca antivirale, calmante ale sistemului nervos, antiinflamatoare si vasodilatatoare. Calmante naturale al durerilor sunt extrem de puternice, avand proprietati antifungice si antiparazitare. Uleiul esential obtinut din scoarta este recunoscut in aromaterapie pentru capacitatea de lupta cu bacteriile patogene, precum candida si aspergillus. Cercetarile au aratat ca poate avea un efect pozitiv in metabolismul glucozei si in lupta cu fungii tractului respirator.
Deoarece poate provoca iritarea pielii, uleiul obtinut din scoarta este utilizat pentru inhalatii sau in odorizantele de camera. Astfel, un amestec de anumite uleiuri esentiale, in care este inclus si uleiul de scortisoara obtinut din scoarta, distruge in douasprezece minute 99% din bacteriile prezente in aer.
Mirosul uleiului de scortisoara este dulce, condimentat - fierbinte si este folosit in general pentru stimularea psihica si emotionala. Cercetarile au demonstrat ca reduce somnolenta, iritabilitatea si anumite tipuri de dureri de cap. Intr-unul din studiile efectuate, aroma scortisoarei i-a ajutat pe participantii din camera sa se concentreze si sa aiba performante mai bune la rezolvarea unui test.
Din punct de vedere aromaterapeutic, mirosul de scortisoara atrage sanatatea prin transformarea convingerilor limitate in altele mult mai deschise. Indeparteaza mania, frustrarea si abuzurile la care s-a ajuns prin dependenta si vicii. Este recomandat celor care vor cu adevarat introspectia si schimbarea sistemului de convingeri, indiferent de viata pe care au avut-o.