Image

Uleiul de jojoba

2014-12-11  |  960 vizite

Arbustul de jojoba, Simmondsia Chinensis, numit si nucul caprei sau alun salbatic, este originar din deserturile situate in sud - vestul Statelor Unite ale Americii si ale Mexicului. Jojoba poate creste pana la inaltimea de doi metri, are frunze ovale, verzi-albastrui, groase, cerate, iar florile sunt galben-verzui, fara petale. Fructul contine una - trei seminte tari, de culoare maro inchis, din care se extrage uleiul. Arbustul poate atinge varsta de 100 - 200 de ani in zonele in care face parte din flora spontana.

In regiunile aride hrana este putina. Aceasta planta asigura hrana pentru animalele din zona, pe tot parcursul anului. Caprioarele si muflonii se hranesc cu frunzele si florile, in timp ce iepurii si veveritele prefera fructele in forma de nuca ale arbustului. Uleiul aflat in fructele mature este greu de digerat pentru multe animale si poate fi toxic daca este consumat de acestea in cantitati mari. Din acest motiv, animalele evita, de obicei, consumul fructelor coapte.

Semintele nu sunt toxice pentru oameni, iar uleiul aflat in ele poate actiona ca un laxativ. In istorie, triburile din zonele anterior mentionate consumau fructele doar in caz de necesitate, si atunci in cantitati mici.

Uleiul de jojoba se extrage prin presarea semintelor aflate in fructele arbustului. El este o ceara lichida care, odata extrasa si rafinata devine clara si fara miros. Are un termen mare de valabilitate, fiind neiritant si noncomedogenic. Este adesea inclus in compozitia produselor cosmetice naturale, precum cremele naturale, serurile faciale sau parfumurile solide. In afara utilizarilor cosmetice, intrebuintarile uleiului de jojoba sunt numeroase si in sectorul industrial. Rafinat, el poate fi inclus in componenta combustibililor diesel si a lubrifiantilor, a esterilor si alcoolurilor. Poate fi integrat si ca ingredient activ in fungicidele destinate protejarii recoltelor.

Desi arbustul este originar din nordul Americii, avantajele uleiului de jojoba au determinat multe tari precum Israel, Peru, Argentina, India,  Australia sa cultive plantele in regiunile lor aride. Climatul uscat al unora dintre aceste tari face dificila cresterea altor culturi, dar poate fi perfect pentru cresterea si dezvoltarea culturilor de jojoba.

Principalele beneficii ale uleiului de jojoba se bazeaza pe capacitatea sa exceptionala de hidratare si catifelare a pielii. Unul dintre cele mai uimitoare lucruri este ca acest ulei poate fi inclus in produse care curata si hidrateaza tenul in acelasi timp. Indienii din zona Sonora, unde arbustul creste spontan, foloseau uleiul pentru tratarea diferitelor probleme neplacute ale pielii, precum acneea, calvitia sau psoriazisul. Unele sampoane naturale si produse pentru ingrijirea parului care au ca tinta tratarea scalpului deshidratat au in compozitia lor acest ulei deosebit, care ingrijeste pielea uscata, fiind similar sebumului uman. Jojoba ajuta parul uscat sa devina stralucitor, redandu-i supletea si prevenind formarea matretii.

Oamenii nu sunt singurii care se bucura de avantajele uleiului de jojoba, el putand fi utilizat in tratarea pielii uscate si crapate a animalelor de companie. In mod obisnuit, este folosit pentru pisici si caini, fiind si un balsam natural pentru blana. Poate fi util, de asemenea, pentru animale exotice ca chinchila, care sufera uneori de piele uscata in spatele urechilor sau de crapaturi ale labutelor.