Image

Uleiurile Esentiale

2014-12-11 00:00:00  |  2784 vizite

Uleiurile esentiale sunt extracte aromate naturale obtinute dintr-o varietate de material vegetal cum ar fi frunze, ramuri, coji de fructe, seminte, scoarta si radacini ale plantelor. De exemplu, la trandafir uleiul esential se gaseste in petalele florilor, pe cand la busuioc se afla in frunze.

Uleiurile esentiale au un pret ridicat, deoarece metodele de extragere sunt foarte scumpe, de lunga durata si necesita o experienta profesionala avansata. Sunt necesare mai mult de 100 kilograme de petale de trandafir pentru a obtine patru sau cinci lingurite cu ulei esential.

Desi aromele sintetice sunt disponibile la un pret mult mai mic, doar uleiurile esentiale autentice au efecte terapeutice. Prin impactul rapid asupra simtului olfactiv, ele stimuleaza eliberarea de neurochimicale la nivelul creierului si influenteaza astfel corpul, mintea si spiritul. Aromele sintetice ofera doar un miros placut. Prin comparatie, intre uleiurile esentiale si cele aromatice, artificiale, exista aceeasi diferenta ca intre un suc proaspat stors din portocale si unul imbuteliat, cu aroma de fructe: ambele au gust de portocala, insa doar sucul cu adevarat natural ofera si nutrienti organismului.
    
Despre extragerea uleiurilor esentiale

Compusii uleiurilor esentiale sunt continuti in mici buzunare ale materialului vegetal, in functie de tipul acestuia fiind selectata metoda de extractie care da cele mai bune rezultate.

Distilarea cu aburi este cea mai utilizata metoda de extragere a uleiurilor esentiale. In timpul acestui procedeu, plantele sunt puse intr-un distilator iar aburul presurizat forteaza deschiderea buzunarelor cu compusi aromatici. Acestia sunt eliberati din planta si se evapora odata cu aburul, care trece printr-o instalatie de racire unde se condenseaza intr-un lichid ce contine ulei esential si apa. Uleiul esential, fiind mai usor decat apa, pluteste  deasupra si este separat de aceasta. Produsul secundar obtinut poarta numele de apa florala.

Extragerea cu solvent petrolier

Unele materiale vegetale, precum petalele de trandafir sau iasomie sunt prea delicate pentru a fi supuse procedeului de distilare. Pentru a extrage esenta lor aromatica este folosit procedeul de extragere cu solvent (eterul petrolier, metanolul, etanolul sau hexanul). Pe masura ce solventul este pulverizat peste planta, este absorbit si permite eliberarea compusilor aromatici. In etapa urmatoare este adaugat alcool pentru extragerea esentei din solvent. Acesti compusi extrasi cu ajutorul solventilor poarta denumirea de absoluturi si au o concentratie foarte mare. Cu ani in urma, toate uleiurile esentiale erau extrase astfel, insa,  din cauza posibilitatii de ramanere a reziduurilor (de solvent sau alcool) in uleiul esential si a aparitiei alergiilor, metoda nu a fost recomandata pentru producerea uleiurilor cu rol terapeutic.

Extragerea cu dioxid de carbon este o metoda relativ noua de obtinere a uleiurilor esentiale, insa are un cost ridicat de productie. Sub presiune, temperatura dioxidului de carbon este adusa la aproximativ 33 grade Celsius iar acesta intra intr-o stare partial lichida, partial gazoasa. Dioxidul de carbon este un solvent deosebit pentru ca nu interactioneaza chimic cu uleiul esential extras din planta. Pentru eliminarea lui, presiunea este scazuta corespunzator, pana isi recapata forma gazoasa iar uleiul esential obtinut este pur, fara nici un reziduu.

Pentru a va pune la dispozitie cel mai bun sapun natural, a carui calitate este recunoscuta international, compania noastra  foloseste  doar uleiuri esentiale autentice. Acestea au efecte terapeutice pentru pielea dumneavoastra si dispozitia dumneavoastra. datorita combinatiilor cu efecte  olfactive deosebite obtinute de specialistii nostri.