Image

Untul de Shea

2016-04-12  |  3541 vizite

Untul de shea, cunoscut si sub denumirea de unt din nucile de shea, unt de Karite este o grasime naturala, obtinuta din fructele arborelui de shea in multe tari africane.

Numele untului variaza in functie de tara in care este obtinut: este numit nku,  nkuto, bambuk sau galam.

Arborele de shea (pronuntat shee) creste in salbaticia savanei din vestul si centrul Africii. Un arbore poate produce nuci abia dupa 18 - 25 de ani. Este supranumit copacul vietii, deoarece furnizeaza un sistem de sustinere a vietii pentru oamenii africani in diverse moduri. Diferite parti ale arborelui ( nuci, radacini, frunze) sunt folosite pentru mancare, medicina, ceremonii religioase, fabricarea sapunului si in alte scopuri, precum si pentru comert. Daca alti copaci sunt taiati pentru ca zona sa fie defrisata, este interzisa taierea sau afectarea in vreun fel a arborelui de shea.

Extragerea untului este un proces indelungat, care inseamna zdrobirea si fierberea fructelor. Poate dura intre douazeci si treizeci de ore pentru obtinerea unui kilogram de unt. Cea mai mare cantitate de nuci de shea este recoltata si preparata manual in micile sate din Ghana si Togo. Femeile localnice folosesc metode transmise din batrani pentru  a strange, a sorta, a sparge, a usca, a pisa si a fierbe nucile. Aceasta activitate traditionala a fost efectuata de multe generatii de femei ale satului african. Majoritatea muncii este facuta cu mainile, iar o parte din untul obtinut este vandut de micii exportatori.

Desi untul de shea are o gama larga de intrebuintari, poate cea mai cunoscuta dintre acestea este utilizarea sa in scop medical si cosmetic, pentru intretinerea frumusetii. Borcane cu shea au fost gasite in caravanele egiptene ale reginei Cleopatra, fiind folosit de asemenea de  Nefertiti si de regina din Sheba.

Polifenolii prezenti in untul de shea lupta impotriva imbatranirii, avand proprietati similare cu cele ale ceaiului verde. Untul de shea contine cinci acizi grasi esentiali (o mare parte provenind din acizii stearic si oleic), fitosteroli, vitamina D, alantoina (trateaza iritatiile pielii). Aceasta combinatie de elemente ajuta la neutralizarea pagubelor produse de radicalii liberi, reducand liniile fine, ridurile si decolorarea pielii imbatranite, stimuland in acelasi timp producerea de colagen.

Untul de shea este recunoscut ca fiind un bun hidratant si emolient, datorita continutului sau bogat in vitaminele A, E si F. Este mai greu absorbit in piele, pe care o catifeleaza, lasand in urma un strat uleios, protector.

Produsele cosmetice naturale care contin unt de shea sunt indragite de oamenii din intreaga lume deoarece acesta amelioreaza si trateaza acneea, cicatricile, arsurile, mancarimile pielii, eruptiile cutanate, eczemele, iritatiile de la barbierit, pielea uscata, psoriazisul, vergeturile, ridurile si problemele de decolorare a pielii. Untul de shea este intalnit, de asemenea, in produse pentru plaja, asigurand protectia impotriva razelor ultraviolete.

Intrebuintarile medicale ale untului de shea dateaza din cele mai vechi timpuri, fiind descoperita actiunea sa antiinflamatorie, precum si cea  de stimulare a circulatiei sangvine si de  regenerare celulara. In Nigeria este folosit pentru controlul sinuzitei, aplicarea sa in jurul narilor relaxand muschii faciali si facilitand respiratia.

Untul de shea ajuta la vindecarea micilor rani si inlatura reactiile alergice. Este utilizat pentru calmarea durerilor de cap (ca inhalant la baie) si de stomac, precum si pentru ingrijirea pielii sensibile a bebelusilor (de exemplu, in cazul dermatitelor). Folosit in cada, in timpul imbaierii, lasa un strat hranitor, catifelant, regasit si a doua zi seara.

Natural Bucovinean foloseste intens untul de shea ca ingredient activ in realizarea de cosmetice naturale cum ar fi untul de corp, unguentul antiraceala sau a sapunului natural.